Begraafplaats Huissen stad

Begraafplaats Huissen stad

De gemeente Lingwaard kent een monumentenprijs, bestaand uit een geldbedrag en een kunstwerk van een lokale kunstenaar. Ik ben hier voor de tweede keer toe uitgenodigd. De eerste keer ging het om het treintje in de polder van Gendt. Meer informatie
Nu gaat het om de historische begraafplaats in Huissen.

Oriëntatie

Kenmerkend voor deze begraafplaats vind ik, dat er gedenkbomen staan. hoge naaldbomen. een enkeling groeit zelfs op een graf

Het is een historische begraafplaats, dus met oude graven. Het is een gedenkpark in het centrum van Huissen.
De aquarel zou de verbinding met Huissen kunnen uitdrukken door de kerk van Huissen op de achtergrond te zetten.

Ik ben er een middag naar toe gegaan en heb er rond gewandeld, foto’s gemaakt en het geheel op me laten inwerken.
Ik kom uit op de volgende elementen voor deze aquarel. de kerk op de achtergrond, de gedenkbomen, enkele graven, waarvan een oud en een nieuwer. Het zal dus een Frankensteincompositie worden. Net zoals het monster van Frankenstein is opgebouwd uit onderdelen van verschillende personen, zal mijn aquarel opgebouwd worden uit de verschillende elementen.
Bovendien zal ik een “van Gogh” graver toevoegen in een brandpunt om recht te doen aan de vrijwilligers van de begraafplaats.

Eerste opzet

Hiernaast een eerste opzet? Wat rommelig, maar dat is de begraafplaats ook qua tijd, soorten graven, enzovoorts.
Je zou graven kunnen suggereren door negatief de rand van een aantal te schilderen zoals rechts aangegeven

een licht donker mogelijkheid.

Hiernaast zie je de schets van mijn eerste poging. Daarnaast de “vrijwilliger”.

Dit is mijn eerste poging. Terwijl ik eraan werk, bedenk ik dat het grijze grintdeel veel te groot is voor mijn gevoel. Ik mis intimiteit.

Ik ben niet tevreden over de compositie.
De kerk is nog niet toegevoegd, maar ik besluit tot een ander compositie en begin opnieuw.

Andere opzet

Ik gebruik dezelfde elementen.

Met een pen heb ik gekrabbeld om duidelijk te krijgen wat ik wilde en om ideeën te krijgen. Hiernaast zie je een poging om inzicht in de zwart-wit opbouw te krijgen.

De voorgrond wordt gevuld met silhouetten en de horizon lager. De compositie wordt daardoor duidelijker en interessanter.

Eerste begin nat in nat.

Langzaam vordert de aquarel

Ik weet nog niet wat voor gevoel deze aquarel bij me oproept. Helemaal tevreden ben ik niet.
Ik wil in elk geval meer contrast. Ik mis ook wat sfeer.
Een andere benadering na deze ervaring brengt me misschien verder.

Een vrijere aanpak

Dit was even spelen. Het papier was erg slecht, beschadigd, maar dat viel pas tijdens het schilderen op..
Het was wel een goede opwarmer om met de volgende aquarel te starten.
Alle voorgaande werk is, denk ik nodig om aan de volgende te beginnen. Ik kon me nu helemaal concentreren op het proces.

Alleen de plaats van de kerk en de vrijwilliger heb ik nu vastgelegd. En mijn kleurkeuze: warme kleuren voor het heden en koele voor het verleden. Naar katholieke traditie heb ik wat paarsig blauw gebruikt.
Daarna ben ik intuïtief gaan schilderen. Dat wil zeggen dat ik me veel laat leiden door wat er op het papier gebeurt. Ik kijk steeds wat gebeurt en reageer daarop. Toen ik met de blauwe vormen bezig was, kwam ik op het idee om de structuur daarvan met huishoudfolie ingewikkelder te maken.
Ook in deze aquarel komt de nadruk op de vrijwilligers te liggen. De plaats van de vrijwilliger en helder kleurgebruik was dus belangrijk.
Het kerkhof is abstracter. De graven vager, de herinneringen verdwijnen langzaam.

Ik werk nu aan beide aquarellen tegelijlk. ik zoek steeds naar wat nodig is om de aquarel meer te laten spreken.

Wat nu?

Contrast is nog steeds een probleem

Over dit schilderij
Dit schilderij is opgebouwd met de wezenlijke componenten:
De begraafplaats (graven) ligt in Huissen (de kerk)
De prijs is voor vrijwilligers (de werker)
De bomen zijn sfeerbepalend
Deze componenten zijn in een bepaalde compositie bij elkaar gebracht, waarbij de focus ligt op de vrijwilliger.
Het resultaat is figuratief.

Bij deze aquarel vind ik de contrasten in toonwaarden nog niet voldoende. ik wil ook nog textuur aanbrengen als pad naar de figuur.
Ik heb ook nog verder gewerkt in de blauwe bomen om iets meer “bomen” te krijgen.

Over dit schilderij
Alles wat aan het verleden herinnert, is koel van kleur. De warme kleuren zijn voor het heden.
De boomgroepen zijn ingewikkeld: de herinneringen zijn niet duidelijk en lopen door elkaar.
De kerk wijst op de plaats Huissen, waar de begraafplaats ligt.
De focus ligt op de vrijwilliger.
De graven zijn vereenvoudigd: dichtbij duidelijk herkenbaar maar verder weg niet meer dan vlakjes. Herinneringen vervagen.
Deze aquarel is semi-figuratief. Er is meer abstractie. Wat ik schilderde (kleur en vorm) is meer bepaald door gevoel en idee.

Eindresultaat

Het eindresultaat bestaat dus uit twee aquarellen.
Voor mij heeft de tweede meer diepgang, is creatiever en zal dus het kunstwerk worden dat ik aan de gemeente geef.

afmeting: 43×36 cm
Lijst 70×50 cm

afmeting 48×34 cm
Lijst: 70×50 cm

10 reacties

Mooi om zo n inkijkje te krijgen in het ontstaansproces! Beide werken hebben zeker iets eigens. Hoewel ik de graven die vervagen rechts (herinneringen/bomen/het leven )mooi gevonden vindt, merk ik dat de koelere kleuren en toch zon links bij mij meer het gevoel van een kerkhof oproepen. Meer het geïsoleerde, koudere maar toch ook beschut en veilig (?) plekje
Dank voor het delen! groet, Wilma

De linkse aquarel heeft mijn voorkeur, wel vind ik de zerken op de voorgrond wat afbreuk doet aan de diepte van het geheel , De 2 boompjes op de voorgrond kunnen blijven staan. Ook de rechtse graven zou meer in lijn zetten met de linkse graven.

Mooi de twilight zone in het tweede schilderij afgebeeld, een soort tussenwereld. Dat past mooi bij een kerkhof en bij verleden-heden, leven-dood.

Interessant om te zien hoe je hieraan hebt gewerkt, wat je overwegingen waren en hoe jij tot deze eindresultaten bent gekomen. Hoewel ik de kleuren in de linker aquarel mooier vind, zie ik de rechter als interessanter. Wel met een wat dreigende sfeer, althans zoals ik ertegen aankijk. Leuk dat je deze opdracht hebt gekregen, hoewel het ook een hele klus is geweest!

Hai, dank voor je uitleg over het gehele proces. Na lang wikken en wegen kies ik voor de linkse aquarel. De doelgroep zijn de vrijwilligers. Bij deze aquarel is duidelijk te zien, dat hij bezig is met het onderhoud van een graf. Ik vind beide aquarellen mooi. Maar de linker spreekt mij ook meer aan door de wat fellere kleuren. Ook die boomstam rechts vind ik een goed idee. Waar ik nog wel wat moeite mee heb, is de prominente plaats van het grote kruis op de voorgrond; komt dat door de grootte of door de kleur?
De sfeer van beide aquarellen spreken me aan.

Dag Hai,
Leuk, zinvol ook bij de cursussen, om dit zo in stappen en met studies uitgelegd te zien en een mooi proces! Wat me opvalt is dat je lang blijft werken aan een figuratieve benadering naast de vrij abstracte invalshoek, terwijl ik de abstracte lezing uit de oriëntatie en eerste twee schetsen direct erg treffend vind. Studerend heeft het figuratieve vast veel waarde, maar het abstracte vind ik hier echt iets toevoegen dat alleen de kunst kan. Met de vrijheid daarvan heb je het monument in heden en verleden kunnen plaatsen, én de werkelijke lijnen los kunnen laten om de waarde van een monument in de samenleving en omgeving te verbeelden. Mijn keuze zou dus ook zonder veel twijfel het tweede werk zijn, dat ik in kleuren mooi getroffen en als beeld erg boeiend vind om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

choose another language
Chat openen
💬 Hulp nodig?
Hallo
Kan ik je helpen?